HTML

Gőz

Ahol nemcsak begőzölhetünk, hanem ki is ereszthetjük a gőzt - mindenféle az iskoláról, könyvekről és egyebekről ....................... E-mail: mariann.buda[kukac]gmail[pont]com

Friss topikok

Linkblog

Gyimes - Sötétpataka

2008.06.23. 10:03 mariann.b

A mi családunknak nem voltak erdélyi kötődései, én úgy nőttem fel, hogy ez az egész Erdély-dolog nem jelentett nekem semmit. 2001-ben jártam ott először. Az első megdöbbenés akkor ért, amikor 600 kilométert utazva elértünk Csíkszeredába , ahol mindenki magyarul beszélt... Ez valami hihetetlen élmény volt.

És aztán a Gyimesek..!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Véletlenül kerültem éppen ide, Sötétpatakára. De számomra ez a meredek hegyoldalak közé szorult szűk patakvölgy, szeszélyesen kanyargó utcájával, elszórt házaival, a mindenütt hallható patak-zúgással azóta is a világ közepe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

Itt kisimul a lélek, elcsendesedik a fejemben a folytonos fecsegés, talán még a szívem is lassabban ver.

 

 

 

És amikor a konyhában, a fásládán ülve hallgatom a házigazdáimat, megérkezem egy másik világba. Ahol  mindennek rendje, helye, ideje van. Ahol minden pontosan az, aminek látszik... Ahová mindig is vágyódtam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azóta minden tavasszal visszajövök ide. És mindig fojtogat a sírás, amikor eljövök. Nemcsak azért, mert fáj az elszakadás, hanem mert mindig szorongok, vajon jövőre mit találok. Mert ez a világ is töredezik...

 

Szeretnénk az ittenieknek segíteni. Viszünk pénzt, mosógépet, tévét, parabola-antennát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És ahogy az már lenni szokott, támadnak új vágyak, sosem-volt igények... és lassan megszűnik értéknek lenni mindaz, amiért ide vágyunk.

Az itteniek is szeretnének jobban, könnyebben élni. Ki kárhoztatná őket ezért?...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Van-e jogunk elvárni, hogy fenntartsanak a kedvünkért egy csángó-diznilendet?...

Talán itt is így lesz?...

2 komment

Címkék: merengés

A bejegyzés trackback címe:

https://mariann-buda.blog.hu/api/trackback/id/tr9534726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

charango 2008.06.24. 18:54:42

Pár éve Írországban jártam "igazi" és valódi ír kocsmában is. Utóbbiban szintén Heineken-t ittak a helybeliek, mi persze Guinness-t. Zene nem volt, ők tévét néztek, mi őket.
Mégis azt hiszem, hogy nem lesz csángó-diznilend, de nem vagyok ettől vidám. Félek, hogy már annyi sem marad meg a kultúrából a fiatalokban, hogy 'csángó színészek' lehessenek.

mariann.b 2008.06.25. 21:43:35

charango,
ha jobban meggondolom, a hagyományőrzés akkor válik diznilenddé, ha már csak a turisták kedvéért csinálják. Tehát: miközben a - mondjuk - yamaicaiak igyekeznek elhitetni a turistával, hogy a diznilend valódi, a turista dolga lenne meggyőzni őket, milyen fontos érték a hagyomány. Hát ez elég paradox.
Másfelől, ahogy a táncház-mozgalom sem a falvakban tört ki, félő, hogy az aggodalmad nem alaptalan...
süti beállítások módosítása